Introductie

1976 MvhJIn de 70-er jaren ben ik (Wan Bakx) op jeugdige leeftijd lid geworden van atletiekvereniging OSS VOLO te ‘s-Hertogenbosch. Al snel werd duidelijk dat mijn kwaliteiten lagen op de sprint en spring nummers. Op zeer jeugdige leeftijd (12 jaar oud) word ik bij deze kleine vereniging gekozen tot Sportman van het Jaar 1976. De regelmatig terugkerende Autospeedways op de Sintelbaan in Stadion de Vliert, zorgden voor grote ergernis tijdens de trainingen. Zo kwamen we niet alleen zwart van de sintels thuis maar moesten we ook dus nog weken erna over de grote hobbels springen. Vele enkeltjes zijn er daar gesneuveld.

 

Na Stadion de Vliert en de kunststofbaan van PH keerde we weer terug naar een voetbalstadion. Gelukkig dit keer met een gravelbaan, én zonder autospeedway.

1982 NK

Pas na mijn overstap naar Prins Hendrik uit Vught in 1980 werd door Harry Schulting, de Nederlands Recordhouder 400 meter horden, mijn mogelijkheden op de 110 meter horden onderkend. Voor een echte doorbraak op nationaal niveau was het te laat. Enkele keren heb ik deel mogen nemen aan Nationale Kampioenschappen, maar ik heb daarop nooit een rol van betekenis gespeeld. Bovendien bleek mijn lichaamslengte nadelig én gaf ik de voorkeur aan mijn studie en ontwikkeling op sociaal en maatschappelijk vlak. Na mijn Studie Fysische Geografie aan de Universiteit van Utrecht, kreeg ik al vrij snel een baan bij het ITC te Enschede. Ik had in 1986 al kennisgemaakt met AC TION, maar sinds December 1987 werden dus zowel mijn verloofde als ik lid. Na Stadion de Vliert en de kunststofbaan van PH keerde we weer terug naar een voetbalstadion. Gelukkig dit keer met een gravelbaan, én zonder autospeedway.

 

compositie 1024x768

Tijdens mijn senioren tijd ben ik regelmatig blijven trainen en heb jaarlijks deelgenomen aan regionale en nationale atletiekwedstrijden voor AC TION uit Enschede. Daarin bleek dat ondanks mijn stijgende leeftijd ik nog altijd goed meekon met de jeugd. Een nationale en misschien zelfs internationale atletiek carrière bij de veteranen gloorde.
In Januari 2006 ben ik voor mijn prestaties in het jaar 2005 genomineerd voor de titel van Sportman van het jaar 2005 van de Gemeente Enschede. Een zeer prestigieuze prijs aangezien er slechts één prijs is voor de beste sportman/vrouw/ploeg. Ik ben het uiteindelijk niet geworden. Gelukkig maar, de ereplaatsen waren in 2005 wel goed, maar prestatief denk ik beter te kunnen scoren.

Proloog

Op 8 Februari 2004 heb ik met succes deelgenomen aan de Nederlandse Indoor Kampioenschappen Atletiek voor Veteranen te Sittard. Ik nam aan 4 onderdelen deel, en wist op 3 ervan de Nederlandse titel te veroveren met veelbelovende prestaties. Op de 60 meter horden miste ik het Nationale Record op slechts 0.04 seconden (8.75 s). Bij het Verspringen was mijn winnende sprong 6.40 meter, slechts 12 cm verwijderd van het Nationale Record. Gecombineerd met mijn sprong over 1.75 meter bij het Hoogspringen, gaven deze prestaties zelfs goede vooruitzichten op een succesvolle Vijfkamp. Een nationaal record en zelfs meer dan dat lagen binnen de mogelijkheden.

Category: Proloog

You are here

Back to Top