Na een lange dag heb ik gisteren de vijfkamp geeindigd met zilver. Slechts 20 punten achter mijn prestatie in Sindelfingen (2004). Dus erg veel ben ik niet achteruitgegaan.

Na mij de zondvloed - 60mh

Ik ben de 5-kamp zeer goed begonnen. In de eerste serie had ik direct een pikstart, en niet zo maar eentje. Eigenlijk verwachtte ik een tweede of zelfs een derde schot, maar die kwam niet. Ik ben dus toch maar doorgelopen en finishte in een daverende 8.47 sec (1010 punten). Een nieuw Nederlands Record! En de beste tijd van alle deelnemers. Na mij kwam dus de zondvloed, want de jury was geschrokken van mijn start en schoot daarna iedereen terug. Sven Martin , een van de geduchte concurrenten was daar vooralsnog de dupe van, hij werd gediskwalificeerd. Remco liep iets boven de 9 seconden (9.06s) en zal niet zo tevreden zijn, maar zoals bekend, zijn onderdeel moet nog komen.

Oude wijn in nieuwe pakken - Ver

Image
Verspringen (6.16m)
In mijn nieuwe tenue ben ik op verspringen vervallen in een oude fout; bij elke poging net niet op de balk, voetje naar voren, net niet op de balk. Het inspringen ging nog wel en zag er goed uit. Helaas pakte het dus in de wedstrijd niet helemaal zoals gepland uit. Mijn 6.16m was wel goed voor de winst, dus erg goed ging het met de anderen ook niet. Intussen heeft Sven wel de 60mh opnieuw gelopen, maar is alsnog uitgevallen bij het verspringen. Voor Remco Tournier pakte het verspringen ook niet goed uit. Zijn 5.98m is ook slecht. Ik heb dus wel voorsprong gepakt, maar te weinig. Maar eens kijken hoe ik de komende 2 onderdelen doorkom.

Hoge pieken, diep dalen - Kogelstoten

Tja, het enige onderdeel wat ik de laatste weken nog eens speciaal heb getraind laat het natuurlijk helemaal afweten. Uiteraard gaat het instoten nog wel, maar in de wedstrijd vergeet je alles (behalve de slechte dingen). Met iets van 8.65 m ben ik niet tevreden en laat heel wat punten liggen op Remco (11.18m). Eelco Ridderbos heeft zijn kogel zaakje wel op orde. Elke poging ging hij verder en eindigde met 12.20m. Of ik nu nog eerste sta weet ik niet, maar de voorsprong die ik had smelt als sneeuw voor de zon (overigens wel van toepassing hier, want alle sneeuw smelt hier ook met temperaturen ver boven 0 en een zonnetje). We hebben 4 uur pauze, ik ga even naar de camping wat relaxen, eten en keer dan voor de officiele opening wel terug.

Remco geeft me kansen - Hoogspringen

Het is inmiddels de volgende ochtend want we waren gisteren pas om 23.15 uur klaar en zijn daarna direct naar de camping gelopen (de laatste metro reed om 23:09 weg ;-). De uitslag zullen sommigen al via internet gevonden hebben, want dat hebben de Finnen wel goed voor elkaar. Volg dus http://www.evaci2007.com/ voor actuele uitslagen van alle deelnemers (meer dan 2000).
Voor hoogspringen sta ik inderdaad nog eerste met een dikke 20 punten voor op remco. Het hoogspringen werd inderdaad zoals verwacht een langdurige slijtage slag. Door de officiele opening startten we 30 minuten later dan gepland en omdat er atleten beginnen op 1.21m en eindigen op 1.81m duurt het ook nog eens 2 uur. Voor Remco is het helemaal een dag wachten omdat hij vanaf kogel (14:30) tot zijn aanvangshoogte (22:15) de tijd heeft doorgebracht in slaapzak, hangend, dribbelend, etend . .  Ik begin op aanvangshoogte 1.54m vooral om maar punten te hebben die ze je niet emer afpakken. Zoals gewoonlijk ZIT ik een heel stuk boven de lat en sla 1.58m over. De volegnde hoogtes haal ik bijna allemaal in een keer. Op 1.69m gaat het eigenlijk best goed en ook de 1.72m had erin gezeten. Maar niet vandaag. Als Remco zijn 1.91m springt wordt het gat tussen ons bijna 200 punten, en onoverbrugbaar. Hij springt 'gelukkig' maar 1.81m, ver beneden zijn mogelijkheden, en geeft me dus alsnog kansen op de overwinning.

Goed gelopen maar niet goed genoeg - 1000m

Image
Moe maar voldaan, alle matadoren van de Vijfkamp (23:15u)
Uiteindelijk wordt het 22:45 als de eerste serie 1000m start. Wij, Remco, Eelco en ik, zitten met zijn drieen in de tweede serie. Na de startbtrekt een duitser van leer, hij staat derde en ik schrik een beetje laat een gaatje vallen maar houd hem in vizier. Het gevolg is wel dat ik te voorzichtig start, want Remco hijgt direct in mijj nek. Na twee rondjes van 36 seconden doet hij dat nog steeds en bij de derde ronde geef ik pas gas, dicht het gat naar de Duitser en laat remco achter me. Op het laatste rechte eind klop ik de Duitser nog maar zie tot mijn spijt dat ik Remco niet op meer dan 10 seconden heb gelopen. Het is slechts 5 seconden. Remco loopt (waarschijnlijk dankzij mijn kopwerk) een uitstekende 1000m. Mijn tijd is 3min01 en dat is niet goed . . .  genoeg. Ik wordt 2de van Europa op de Vijfkamp. Toch wel goed!

Image
Prijsuitreiking Pentathlon (Remco is al naar huis)