Europees record 60mh M60 8.99s
5m77 Apeldoorn (2019)
6.48m 2de bij EK verspringen (2006)
Start 110mh op het EK Ljubljana (2008)
Europees Kampioen 5-kamp in Ancona (2016)
Mijn meest enerverende race; 5de op het WK 2015
WK 2015 na een Nederlands Record 14.48s
WK 2019 Torun
WK 2019 Torun, 2de op slechts 0.04s
Als een goed begin het halve werk is, wat is dan een slecht begin? Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan de keistad meerkamp in Amersfoort. De voorbereiding bestond 2 maanden rust om mijn achilles en kuiten weer pijnvrij te krijgen. Veel kon ik dus niet verwachten, maar de hoop op een uitschieter bleef aanwezig.

Image
Start 100m: ieder heeft nog een voet in de blokken, behalve . . .
Echter na de 100m (12.04s) en verspringen (5m93) bleek die hoop ijdel. Op de 100 meter was mijn reactie weer als vanouds. Kijk maar eens naar de voeten en de blokken op de foto. Ook de eerste tientallen meters lag ik nog voor maar al snel denderden ze voorbij. Het verspringen wil toch al niet dit seizoen. Kon ik na wat tips in 2006 wel uitkomen op de afzetbalk, ook zaterdag was het voor de balk (5m90), voetje naar voren, voor de balk (5m87), voetje naar voren, ruim voor de balk (5m93). Enfin toen al liet ik meer dan 100 punten liggen op een eventueel NR. Je dan opladen voor elk volgend onderdeel is lastig. Kogel had ik dit keer bewust niet getraind, de voorgaande keren dat ik dat wel deed stootte ik in de training ruim verder dan in het echie. Nu landde de kogel in poging 2 wel lekker ver, maar ook buiten de sector. Ik strandde op 8m90.
Image
Hoogspringen (PR/CR) 1.74m
Het hoogspringen ging daarop wel uitstekend. Na wat aanloopproblemen en zo nu en dan een weigering ging het steeds beter. Enigzins loom werd de wedstrijd wel in de blakende zon. Met 1m74 kan ik wel heel erg tevreden zijn. Ook de 1m77 zit erin, dus dat hoop ik voor de indoor te bewaren. De afsluitende 400 meter heb ik helemaal verkeerd ingedeeld. Dit seizoen ben ik op de 440mh vaak te hard van start gegaan. Nu deed ik het dus andersom, maar de doorkomst van boven de 28 seconden maak je uiteraard niet meer goed. De eindtijd wil ik niet eens noemen want die was nog slechter dan op 2 rotte achillessen in San Sebastian.

De 2de dag start natuurlijk met de 110mh. Mijn specialiteit, dus. Dus niks. Bij het proefstarten merk ik al dat ik de 1ste horde net haal. De wind lijkt ook niet echt gunstig en dus wordt het een worstel en kom boven race. Met een 4, en 2 5 passen op de laatste horden (schaam schaam) staat de klok voor mij stil op een tijd boven de 17 seconden. Dat is lang geleden, sterker ik kan het mij niet eens heugen. Op discus verwacht ik wel een goede prestatie. Het afgelopen jaar ben ik door wat algemene kracht stabieler geworden en ik merk bij discus dat ik vaker dan voorheen de discus goed strak uitwerp. Zelfs met draai Smile. Inwerpen gaat goed, maar de 1ste worp beland toch in het net. De 2de wordt dus uit stand geworpen en pas de 3de en laatste worp kan dus met draai uitgevoerd worden. Niet onverdienstelijk land hij na 24.69m. Minder dan verwacht, want op de training gooi ik regelmatig rond de 28 meter. We zijn dan al in 2 groepen gesplitst en met een aanvangshoogte van 2.50 meter zit ik dus niet bij de echte springers. Dat blijkt. Er worden wat capriolen uitgehaald, niet in de laatste plaats door mijzelf. Ondanks de aanwijzigingen van de pro's blijf ik steken op 2.85m. Ook geen PR.

Image
Speerwerpen 38.02 meter
Speerwerpen gaat daarentegen wel weer lekker. Ik gooi 38.02 meter en dat is een leuk resultaat. Het laatste onderdeel wordt een drama. Waarom weet ik niet want de 1000 meter indoor vind ik een makkie en nog leuk ook. Maar de 1500 meter is te lang. Goed het excuus is dat ik de hele meerkamp draai zonder training; 2 maanden niets doen heeft zeker op leeftijd zo zijn nadelen. Het puntentotaal met leeftijdscorrectie ligt niet eens zo ver onder dat van San Sebastian. Maar die deed ik met pijnlijke achilles op gewone schoenen. Enfin, een 10kamp waarin alles goed gaat kun je niet arrangeren. Volgend jaar nog maar eens proberen in het voorseizoen.