Europees record 60mh M60 8.99s
5m77 Apeldoorn (2019)
6.48m 2de bij EK verspringen (2006)
Start 110mh op het EK Ljubljana (2008)
Europees Kampioen 5-kamp in Ancona (2016)
Mijn meest enerverende race; 5de op het WK 2015
WK 2015 na een Nederlands Record 14.48s
WK 2019 Torun
WK 2019 Torun, 2de op slechts 0.04s

De afgelopen weken heb ik een nieuwe definitie voor topvorm ontwikkeld. Of deze topvorm tot goede prestaties leidt in Ancona, gaan we volgende week zien. Lees verder voor de uitleg van topvorm en zoals gebruikelijk een voorbeschouwing.

Definitie van topvorm

Na de kwakkelende weken voor het NK indoor met onwillige kuiten, volgde een week rust na gedane arbeid bij het NK. Met het plan om daarna deel drie van het Indoorseizoen te vervolgen met een trainingsblok voor het EK. Echter behoorlijk fysiek inspannende arbeid in onze achtertuin bij slecht weer én ziekte gooide twee weken roet in het eten. En tot overmaat van ramp wist ik mezelf tijdens een bezoek aan Dublin een voetblessure op te lopen. Of was het ook een gevolg van de noeste tuinarbeid? Wandelen was daarna pijnlijk, laat staan looptraining. Het werd zelfs zo erg en duurde zo lang dat er foto's zijn gemaakt om een stressfractuur uit te sluiten. Gedurende die tijd was ik vaker in het krachthonk te vinden dan op de baan. Pas een goede week geleden merkte ik vooruitgang. Zodanig dat ik wist/voelde dat het inderdaad geen stressfractuur was en dat ik mij in ieder geval mentaal kon gaan voorbereiden op het EK. Ik heb alleen nog een kogeltje gepakt en dat ging best goed; de kogel gaat als gevolg van de krachttraining lekker tegen en over de 10 op training. Kortom de Top is in Vorm!

En de benen? Specifieke looptraining, hordentraining heb ik gelaten voor wat het was. Alleen voor een fotosessie voor UT Nieuws heb ik mijn eerste en laatste hordentraining voor het EK gedaan. Voor de verschillende fotomomenten ben ik toch gauw een tiental keer over 3 hordes gesprint. Spieren strak natuurlijk, maar die kunnen nu weer een paar dagen herstellen voor het echte werk.

Voorbeschouwing

Op de website van de organisatie (http://www.emaci2016.it/) staat een deelnemerslijst. In totaal zijn er 5775 deelnames. Dat is niet hetzelfde als deelnemers, want net zoals ik neemt men vaak aan meerdere onderdelen deel. Als ik uitga van een gemiddelde van 3 onderdelen per atleet, zijn er dus bijna 2000 deelnemers. Dat maakt het weer een van de grootste sportevenementen in Europa. Ik heb me ergens eind vorig jaar ingeschreven voor 3 onderdelen (tja toen had ik nog dat mooie plan om in 3 trainingsblokken tot een optimale voorbereiding te komen ;-). Vijfkamp, 60 meter horden en verspringen is de combinatie die in Torun zo goed uitpakte.

Op woensdag 30 maart start ik op de vijfkamp. Om 08.35 uur staan de hekjes voor ons klaar. Wat? Half negen? Ja, en wij zijn niet eens de eersten. De oudjes (o.a. Paul Boer) moeten nog eerder uit hun nest voor de 60 meter horden van de vijfkamp. Om 11.21 volgt het verspringen en daarna om 12.47 het kogelstoten. Wat kijk ik daarnaar uit (nooit gedacht dat ik dat ooit zou schrijven . . . maar een pr moet kunnen). Iets na half drie vervolgen we de vijfkamp met het hoogspringen om om half vijf af te sluiten met de alom gevreesde 1000m. Daar kijk ik nu dus niet zo naar uit, hoewel ik er relatief tov de tegenstanders gezien vaak nog veel punten pak. Ik heb immers geen looptraining kunnen doen. We starten met 31 deelnemers inclusief de Europees en Wereld Kampioen en recordhouder. Als ik niet te veel heb ingeleverd de afgelopen weken moet ik wel voor het podium kunnen gaan én ik hoop toch ook stilletjes op een verbetering van het Nederlands record op de Vijfkamp.

Na één dag rust staan op vrijdag zowel de series 60 meter horden op het programma en de kwalificatie en finale verspringen. Met de ervaring van de pentathlon moet ik de series om 08.37 uur wel kunnen overleven. Bij het verspringen sta ik slechts 8ste op de ranglijst. Ervaring zegt dat een aantal van de hoger geklasseerde die afstand niet meer springen. Podium wordt lastig, maar ik ga uiteraard mijn best doen om voor een verassing te zorgen.

En als alles dan meezit kan ik zaterdag nog een start maken in de finale van de 60 meter horden. het zal weer een leuk weerzien zijn met mijn vrienden van Lyon. Thomas, Donald en Jean-Luc staan ook weer op de lijst. Zij zaten in Lyon op de 100 mh allemaal voor mij. De 60 meter horden is echter een ander territorium. Dat van mij ;-)

KWW